DonorDialoog Rotterdam: Niet willen, Niet mogen of Niet weten?


Y. van Hemmen, J. Reiger

Chair(s): dr. D.E. Braat & dr. N.C. van der Weerd

Thursday 9 march 2017

10:00 - 10:12h at Johan de Meesterzaal

Categories: Parallel - Klinisch

Parallel session: Parallelsessie XII – Klinisch 4 - Pretransplantatie en donatie


Met DonorDialoog Rotterdam onderzocht de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) hoe ze specifieke groepen - lager opgeleiden en niet-westerse allochtonen - beter kan bereiken, informeren en overtuigen van het belang van registratie in het Donorregister.

Van de hoger opgeleiden in Nederland staat 60% in het Donorregister geregistreerd. Van de lager opgeleiden is dit 20%. Ruim 41% van de hoger opgeleiden in Nederland zegt Ja, ik wil donor zijn, tegenover 11% van de lager opgeleiden. Van de autochtone bevolking staat 44% in het Donorregister, van de Surinaamse Nederlanders is dit 19%, van de Marokkaanse Nederlanders 13% en van de Turkse Nederlanders is dit 10%. De toestemmingspercentages in deze laatste drie groepen zijn lager dan 6%. Tegelijkertijd hebben ook veel mensen uit deze groepen een orgaan nodig: 44% van de wachtlijst voor een donornier in 2010 was van niet-westerse afkomst.

Deze cijfers, afkomstig van het CBS, waren voor de NTS aanleiding te zoeken naar manieren waarop zij lager opgeleiden en niet-westerse inwoners beter kan bereiken, informeren en overtuigen van het belang van registratie voor orgaandonatie. Hierbij speelde de vraag of men zich bewust niet wilde registreren, of dat men te weinig informatie heeft om een keuze te kunnen maken.

In samenwerking met vier maatschappelijke Rotterdamse organisaties en het Erasmus MC werden 20 voorlichters met een Marokkaanse, Turkse, Surinaamse, Antilliaanse, Kaap Verdische, Nigeriaanse, Kameroense en Eritrese achtergrond getraind in het verzorgen van voorlichtingen en het voeren van gesprekken over donatie en transplantatie. De voorlichters gaven binnen hun eigen gemeenschappen in totaal ca. 50 voorlichtingen en voerden ca. 100 ‘peer-to-peer’- gesprekken. Daarmee bereikten zij ca. 1.000 Rotterdammers. Bij de voorlichtingen zijn effectmetingen afgenomen die nieuwe inzichten hebben opgeleverd.

De resultaten van het project (naast - veel nieuwe inzichten op basis van de ervaringen en effectmetingen, - een toolbox met filmpjes, - standaardpresentaties en-  informatiebrochures in diverse talen) delen we graag met u op het BOOT congres. Duidelijk is geworden dat een belangrijke reden voor het niet registeren een gebrek aan kennis is. Veel mensen uit de doelgroepen weten te weinig over het onderwerp om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Ze staan er echter wel voor open. De voorlichtingen en de materialen voorzien dan ook in een behoefte.